Uppteckning nummer NM-TNM1658

Socken/stad: Selånger

I grannsocknen Selånger (i Medelpad) fanns en annan finndoktor, Lars finne i Hullien, som 1673 ställdes inför rätten, enär han med läsande sökt kurera sjuka, vilket ofog hans ärevördighet prosten på ämbetets vägnar ämnar avskaffa, heter det. Vid vittnesförhör medgav Lars, att han icke var boklärd, samt att han ej kände till andra betydelsefulla ord än: "Gud skall hjälpa dig dag och natt, Gud allsmäktig, en evig Gud, Son och Gud den heliga Ande." En gång hade han sökt draga en trådhärva över en granne, Per Pålsson, som var kommen i djup melankoli, men denne hade stretat emot och var sedan lika som förr. Resolution: "Rätten kan med detta ej vidare komma, utan efter Lars genom sitt procederande gjort stor förargelse, och namnkunnig blifwen att kunna mera än andra, och själf icke neka kan sig galit farit fram ibland, förskonas han med penningböter efter han fattig är, men afbeder han församlingen sin gjorda förargelse och där han med sådant igenkommer, styrkandes dem sig besöka i sin galenskap, skall han hafwa det straff att förvänta, som Guds ord föraktar och sådana olofliga medel brukar, öfwar och plägar."

Richard Gothe: Från trolldomstro till kristendom, s. 53. Stockholm 1943.